Uyku Endoskopisi

Günümüzde gerek horlama gerekse uyku apne sendromunun cerrahi tedavisinde hasta seçimi çok çok önemlidir. Hastaya en uygun tedaviyi seçmek için uyku testi yapıp ardından uyku endoskopisi yapmak gerekmektedir.

Uyku endoskopisinde hastaya uyku hali yaratılıp burundan girilecek fleksibl endoskopla geniz ve gırtlak yapısı uykuda gözlemlenir.Böylece uykuda horlama sesi , apneyi meydana nedenler ve bunların hangi seviyede olduğu gözlemlenir. Bu bölgelerdeki darlığın düzeyi ve derecesi saptanır. Eğer seviye yumuşak damak , küçük dil veya dil kökü seviyesi ise operasyondan fayda görebileceğine işarettir.

Bu da tedavinin belirlenmesinde çok etkili bir teşhis yöntemidir. Elde edilen bu bulgular Polisomnografi sonuçları ile birlikte ele alınır. Ancak bunun uzman ellerde yapılması gerekir. Cerrahide başarıyı etkileyen en önemli noktalar; Tıkanıklığın yeri, hastanın kilosu, uyku testi sonucudur. Eğer uygun görülürse cerrahi tedavi uyku endoskopisi devamında yapılır. Bazı durumlarda hastanın herhangi bir cerrahi müdahaleden fayda görmeyeceği düşünülebilmektedir. Bu durumda işleme son verilerek hasta uyandırılır. Bu tip hastalarda sıklıkla PAP cihazları tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır.

Horlama ve Hipertansiyon
Horlama ve Hipertansiyon başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.